De bouw van de school is gestart

De bouw van de school is gestart

Begin mei zijn we gestart met de bouw van het 3 klaslokalengebouw. Er is de afgelopen weken hard gewerkt. Deze week wordt de laatste hand gelegd aan de fundering. Komende maandag gaan we starten met het metselen van de muren. Ik verwacht dat het dan snel zal gaan en dan is er ook meer te zien.

De aannemer heeft twaalf mensen aan het werk. Er is dus volop bedrijvigheid. De aannemer koopt niet de bouwmaterialen in. Dit is het werk van Bright en mij. Om de voortgang er goed in te houden wil ik graag dat alle materialen er op tijd zijn. We huren dan een kleine vrachtwagen met chauffeur voor het transport. Ons uitgangspunt is om steeds dezelfde chauffeur in te huren. Dat werkte met de bouw van het voedingscentrum ook goed en gelukkig is deze chauffeur weer beschikbaar. Hij is te vertrouwen en meestal op tijd. Bright rijdt altijd mee want je moet nooit je gekochte spullen uit het oog verliezen. Gisteren reden Bright en ik naar een paar winkels om dingen te kopen en Bright zou daarna hout gaan kopen. Ik hoor hem bellen met de chauffeur maar ik kon het niet volgen want het was in Bemba. Wel hoorde ik hem een paar keer msungu (=blanke) zeggen. Toen hij klaar was, vroeg ik: Wat is dat met een blanke? Ik heb de chauffeur verteld dat hij over een half uur het hout op moet halen. Hij moet wel op mij wachten en niet zeggen dat hij het hout voor de blanke mevrouw op komt halen want anders gaat de prijs omhoog. Aha, dat is nog steeds een dingetje. Ik weet dat maar we doen meestal boodschappen bij winkels die mij kennen en daar is het geen probleem meer. Nu moeten we opeens andere dingen kopen en wordt dit weer een aandachtspunt.

Inmiddels hebben we ook de deur- en raamkozijnen besteld. Het is dan altijd onderhandelen over de prijs. Gelukkig kregen we een goede korting. Het is altijd wel verstandig om het eerste exemplaar te keuren en als het goed is dan kan de rest gemaakt worden. Gelukkig was het goed en kunnen we volgende week alle kozijnen ophalen.

Ook de andere dingen gaan gewoon door. Mijn Zambiaanse rijbewijs is bijna verlopen en dat moest dus verlengd worden. Dat kan helaas niet in Mkushi en ik ben daarvoor naar Serenje geweest, zo’n anderhalf uur rijden vanaf Mkushi. Gelukkig gaat het hier altijd snel en dat was ook deze keer het geval. Je gaat van de ene naar de andere kamer met een formulier en nadat iedereen getekend had en ik betaald had ging ik weer terug naar het startpunt. Nu als laatste nog een nieuwe pasfoto en dan kan mijn rijbewijs geprint worden. Ik geef mijn formulier aan de man, beantwoordt nog een vraag en opeens gaat de printer ratelen. Drie tellen later krijg ik mijn nieuwe rijbewijs. Moet er geen nieuwe pasfoto gemaakt worden? Nee hoor, je lijkt er nog op. Blijkbaar ben ik in vijf jaar tijd niet veel ouder geworden. Dat is mooi meegenomen. De printer werkte helemaal goed want ik heb nu een rijbewijs met een wit horizontaal streepje. Dat geeft niet maar het streepje loopt recht over mijn voorhoofd. Je kan niet alles hebben.

Hartelijk groet,

Gerda