Wel bezoek, geen bezoek

Vorige week hebben we bezoek gehad de kinderen van Shiloh school in Mkushi. De kinderen van deze school hebben al twee keer een kerstcadeautje verzorgd voor onze kinderen. Doordat we nu meer ruimte hebben was het ook mogelijk om ze uit te nodigen. De kinderen hebben met elkaar
gevoetbald en andere balspelen gedaan.

> > Lees meer


De eerste dag in het nieuwe voedingscentrum

Eindelijk was het zover! Afgelopen maandag was het de eerste echte dag in het nieuwe voedingscentrum en het was ook de eerste vakantiedag van de kinderen. Om deze dag een feestelijk tintje te geven moesten de kinderen om negen uur aanwezig zijn. De eersten waren er al om acht uur en de anderen waren ook op tijd. Dit kwam doordat we gezegd hadden dat er een verrassing zou zijn. Deze truc werkt altijd.

> > Lees meer


Feestelijke opening!

Vandaag was het zover, de open dag van het nieuwe voedingscentrum. De kinderen hebben onder het toeziend oog van de moeders allemaal een ballon doorgeprikt. Met een hoop kabaal en veel gelach werd zo het nieuwe voedingscentrum geopend. Hierna was er ontbijt (brood) en drinken voor de kinderen en de moeders.

> > Lees meer


Geduld, geduld ....... geduld

De planning was om afgelopen week te verhuizen maar dat is helaas niet gelukt. Het elektriciteitsbedrijf was niet in staat om het huis te voorzien van elektra. Er is nog steeds een tekort aan meters. Het vervelende is dat ze al twee keer hadden gezegd dat ze een meter hadden en langs zouden komen om aan te sluiten. Dan krijg je toch hoop dat de planning gehaald kan worden.

> > Lees meer


We zijn er bijna

Het einde van de werkzaamheden is in zicht! De schilder hoeft alleen nog de raamkozijnen te verven en hier en daar nog iets bij te werken. De tegelzetter heeft prima werk geleverd. Het ziet er schitterend uit. Alle deuren zitten erin en er zijn prikborden opgehangen.

> > Lees meer


Het gaat als een speer

Er wordt druk gewerkt in het voedingscentrum. Het woonhuis is helemaal geverfd. Er is glas in de ramen geplaatst. Er moeten alleen nog deuren in en dan hebben zowel de deuren als de deur- en raamkozijnen nog een lik verf nodig.

> > Lees meer


Het voedingscentrum is weer open

Gisteren is het voedingscentrum weer opengegaan. Ook de scholen zijn weer gestart. Dit allemaal eerder dan verwacht. De reden hiervoor is dat de dagelijkse meldingen van mensen met cholera flink verminderd is. Het lijkt er op dat de overheid de uitbraak onder controle heeft. Gelukkig.

> > Lees meer


Cholera uitbraak

Ik ben inmiddels weer terug in Mkushi. Ik kijk terug op een fijne verlofperiode in Nederland. De terugreis ging ook goed. Ik moest rennen op het vliegveld in Naïrobi om het vliegtuig te halen. Dat is mij gelukt maar één van de koffers niet. Gelukkig kwam de koffer met een latere vlucht naar Lusaka en kon ik hem ’s avonds ophalen.

> > Lees meer


Op weg naar Nederland

De eerste etappe van de reis naar Nederland zit er op. Ik ben vanmorgen om 5 uur vertrokken uit Mkushi en ik ben nu in Lusaka. Ik heb de dag doorgebracht met nog dingen regelen waaronder de aanvraag voor het verlengen van mijn werkvergunning.

> > Lees meer


Maar.... ze is een meisje!

Vrijdagavond acht uur. Lekker, weekend. De buitendeur in de keuken is op slot. Er zijn nogal wat kevers buiten die ook naar binnen willen komen dus het licht in de keuken uit en de deur van de keuken naar de gang dicht.

> > Lees meer


7.000ste Maaltijd

Deze week hebben we de 7.000ste maaltijd van dit jaar geserveerd. Hieruit blijkt ook de groei van het voedingscentrum want het totaal aantal maaltijd in 2016 was 7.031 en nu is het nog maar oktober en hebben we dit aantal al gehaald.

> > Lees meer


Eindelijk......

Al een week of zes roep ik: Volgende week gaat het dak er op. Als dan die volgende week aanbreekt, is er iedere keer iets waardoor het niet lukt en dan wordt het weer uitgesteld tot de volgende week. Het staal op het gebouw bevestigen kostte meer tijd dan gedacht.

> > Lees meer


Bouwvakkers van de toekomst

Het is de laatste week van de schoolvakantie dus een goed moment om met alle kinderen naar de bouwplaats te gaan. Veel van de kinderen volgen de werkzaamheden terwijl ze langslopen maar ze waren nog nooit op de bouwplaats geweest. Dat is verboden gebied en dat blijft het ook tot alles klaar. Vandaag hebben we een uitzondering gemaakt.

> > Lees meer


Voortgang van de bouw

Afgelopen vrijdag is de ringbalk gestort. Het was de vraag of ze dat in één dag zouden redden. Het vooruitzicht van een flesje cola als het in één dag zou lukken deed wonderen. Om één uur was de ringbalk gestort.

> > Lees meer


Gered door Mr. Google

De bouw van heet voedingscentrum loopt nog steeds voorspoedig. Het metselwerk heeft de juiste hoogte bereikt en volgende week wordt er gestart met de ringbalk. Als de ringbalk gestort is en het cement gedroogd (duurt ruim een week) dan gaat het dak erop! In de tijd dat het cement moet drogen worden er pilaren op de veranda gemetseld.

> > Lees meer


Hard gewerkt

Er is de afgelopen twee weken hard gewerkt door de aannemer en zijn bouwvakkers. Ze zijn gestart met de bouw van het voedingscentrum en ze zijn al tot aan de bovenkant van de raam- en deurkozijnen. De snelheid gaat niet ten koste van de kwaliteit want die is heel goed. Het metselwerk ziet er heel mooi uit.

> > Lees meer


Nieuwe aannemer

Er is een nieuwe aannemer en afgelopen woensdag is het werk weer hervat. De eerste dag heeft hij samen met zijn mannen de bouwplaats verkend en hebben we de gemeten waar de muren zouden moeten komen. Inmiddels zijn ze bij het voedingscentrum is er al begonnen met metselen en zijn vandaag de deurkozijnen geplaatst.

> > Lees meer


Een paar foto's

Dit keer geen verhaal maar een paar foto’s om te laten zien wat er de afgelopen tijd is gebeurd.

> > Lees meer


Malaria of .......

Sandra en Eviars zijn broer en zus en logeren tijdelijk bij hun zus. Hun moeder verblijft buiten Mkushi. Op dinsdag vertelt Eviars dat zijn zus al vanaf vrijdag in het ziekenhuis ligt en dat ze malaria heeft en erg ziek is. Door veel vragen te stellen komen we er achter dat Sandra (11 jaar) en Eviars (14 jaar) nu ook voor hun neefje van drie jaar moeten zorgen en dat er geen volwassene in huis is.

> > Lees meer


Bal door de ruit

Gerda, Evance heeft een bal door de ruit getrapt, zei Bright toen ik het voedingscentrum binnen kwam. Inderdaad in de onderste ruit van het openslaande raam zat een flink gat. Balen maar het is gelukkig pas de eerste keer dat dit gebeurd. De schuldige (12 jaar) zat al binnen te wachten. Op mijn vraag hoe dit kon gebeuren, haalde hij zijn schouders op. De bal vloog opeens door de ruit, mevrouw.

> > Lees meer