Het voedingscentrum is weer open

Gisteren is het voedingscentrum weer opengegaan. Ook de scholen zijn weer gestart. Dit allemaal eerder dan verwacht. De reden hiervoor is dat de dagelijkse meldingen van mensen met cholera flink verminderd is. Het lijkt er op dat de overheid de uitbraak onder controle heeft. Gelukkig.

> > Lees meer


Cholera uitbraak

Ik ben inmiddels weer terug in Mkushi. Ik kijk terug op een fijne verlofperiode in Nederland. De terugreis ging ook goed. Ik moest rennen op het vliegveld in Naïrobi om het vliegtuig te halen. Dat is mij gelukt maar één van de koffers niet. Gelukkig kwam de koffer met een latere vlucht naar Lusaka en kon ik hem ’s avonds ophalen.

> > Lees meer


Op weg naar Nederland

De eerste etappe van de reis naar Nederland zit er op. Ik ben vanmorgen om 5 uur vertrokken uit Mkushi en ik ben nu in Lusaka. Ik heb de dag doorgebracht met nog dingen regelen waaronder de aanvraag voor het verlengen van mijn werkvergunning.

> > Lees meer


Maar.... ze is een meisje!

Vrijdagavond acht uur. Lekker, weekend. De buitendeur in de keuken is op slot. Er zijn nogal wat kevers buiten die ook naar binnen willen komen dus het licht in de keuken uit en de deur van de keuken naar de gang dicht.

> > Lees meer


7.000ste Maaltijd

Deze week hebben we de 7.000ste maaltijd van dit jaar geserveerd. Hieruit blijkt ook de groei van het voedingscentrum want het totaal aantal maaltijd in 2016 was 7.031 en nu is het nog maar oktober en hebben we dit aantal al gehaald.

> > Lees meer


Eindelijk......

Al een week of zes roep ik: Volgende week gaat het dak er op. Als dan die volgende week aanbreekt, is er iedere keer iets waardoor het niet lukt en dan wordt het weer uitgesteld tot de volgende week. Het staal op het gebouw bevestigen kostte meer tijd dan gedacht.

> > Lees meer


Bouwvakkers van de toekomst

Het is de laatste week van de schoolvakantie dus een goed moment om met alle kinderen naar de bouwplaats te gaan. Veel van de kinderen volgen de werkzaamheden terwijl ze langslopen maar ze waren nog nooit op de bouwplaats geweest. Dat is verboden gebied en dat blijft het ook tot alles klaar. Vandaag hebben we een uitzondering gemaakt.

> > Lees meer


Voortgang van de bouw

Afgelopen vrijdag is de ringbalk gestort. Het was de vraag of ze dat in één dag zouden redden. Het vooruitzicht van een flesje cola als het in één dag zou lukken deed wonderen. Om één uur was de ringbalk gestort.

> > Lees meer


Gered door Mr. Google

De bouw van heet voedingscentrum loopt nog steeds voorspoedig. Het metselwerk heeft de juiste hoogte bereikt en volgende week wordt er gestart met de ringbalk. Als de ringbalk gestort is en het cement gedroogd (duurt ruim een week) dan gaat het dak erop! In de tijd dat het cement moet drogen worden er pilaren op de veranda gemetseld.

> > Lees meer


Hard gewerkt

Er is de afgelopen twee weken hard gewerkt door de aannemer en zijn bouwvakkers. Ze zijn gestart met de bouw van het voedingscentrum en ze zijn al tot aan de bovenkant van de raam- en deurkozijnen. De snelheid gaat niet ten koste van de kwaliteit want die is heel goed. Het metselwerk ziet er heel mooi uit.

> > Lees meer


Nieuwe aannemer

Er is een nieuwe aannemer en afgelopen woensdag is het werk weer hervat. De eerste dag heeft hij samen met zijn mannen de bouwplaats verkend en hebben we de gemeten waar de muren zouden moeten komen. Inmiddels zijn ze bij het voedingscentrum is er al begonnen met metselen en zijn vandaag de deurkozijnen geplaatst.

> > Lees meer


Een paar foto's

Dit keer geen verhaal maar een paar foto’s om te laten zien wat er de afgelopen tijd is gebeurd.

> > Lees meer


Malaria of .......

Sandra en Eviars zijn broer en zus en logeren tijdelijk bij hun zus. Hun moeder verblijft buiten Mkushi. Op dinsdag vertelt Eviars dat zijn zus al vanaf vrijdag in het ziekenhuis ligt en dat ze malaria heeft en erg ziek is. Door veel vragen te stellen komen we er achter dat Sandra (11 jaar) en Eviars (14 jaar) nu ook voor hun neefje van drie jaar moeten zorgen en dat er geen volwassene in huis is.

> > Lees meer


Bal door de ruit

Gerda, Evance heeft een bal door de ruit getrapt, zei Bright toen ik het voedingscentrum binnen kwam. Inderdaad in de onderste ruit van het openslaande raam zat een flink gat. Balen maar het is gelukkig pas de eerste keer dat dit gebeurd. De schuldige (12 jaar) zat al binnen te wachten. Op mijn vraag hoe dit kon gebeuren, haalde hij zijn schouders op. De bal vloog opeens door de ruit, mevrouw.

> > Lees meer


We zijn gestart!!

Voor mijn gevoel zijn we nu echt begonnen met de activiteiten voor de nieuwbouw. Voorwaarde om echt te kunnen starten met bouwen was de container verplaatsen naar onze nieuwe plek. De container gaat gebruikt worden als opslagruimte. Het was nog een heel gedoe om een bedrijf of mensen te vinden bereid waren de verplaatsing voor een acceptabele prijs te doen. We waren op zoek naar een vrachtwagen met een kraan maar die zijn hier schaars en toen we er één vonden moesten we de hoofdprijs betalen.

> > Lees meer


De eerste voorbereidingen

We zijn gestart met de eerste voorbereidingen voor de nieuwbouw. Ons stuk grond stond vol met hoog gras. Het was de afgelopen maanden flink gegroeid. Dit moet allemaal verwijderd worden en de grond moet glad gemaakt worden. Afgelopen weekend is hiermee begonnen. Ik ben gisteren samen met Bright gaan kijken. Het gras is al voor een derde verwijderd. Het was nu ook mogelijk om bij de waterput te komen en dat was maar goed ook.

> > Lees meer


Vakantie voorbij

De schoolvakantie is weer voorbij. Afgelopen maandag ging het nieuwe schooljaar van start en zijn de kinderen weer naar school gegaan. Er was enige verwarring over het moment dat de school weer startte. De afgelopen jaren hebben de kinderen altijd vijf weken vakantie gehad en ik dacht dat 9 januari de school zou starten. Toen ik dit de kinderen vertelde was er sprake van protest.

> > Lees meer


Kerstfeest

Gisteren hebben we kerst gevierd met de kinderen. We hebben met elkaar gezongen. Bright heeft het kerstverhaal vertaald. Daarna was het tijd voor een muffin en een kleurplaat. Na het eten kwam het hoogtepunt van de morgen.

> > Lees meer


Umutima Kinderkoor??

De kinderen zijn in de tweede week van hun schoolvakantie. We hebben weer wat extra activiteiten opgepakt zoals voetballen en kleuren. Ik heb een kinderbijbel in het Bemba kunnen kopen. Nu hebben we één keer per week een morgen met een bijbelverhaal, zingen en kleuren. Ze vinden het helemaal te gek.

> > Lees meer


In de rij.....

Gisteren kreeg ik een telefoontje of ik nog meer passievruchten wilde voor de kinderen. Natuurlijk. Eind van de middag kwam er een berichtje: Er is een kleine truck en een auto onderweg naar Mkushi volgeladen met passievruchten. Oeps, dat is veel meer dan vorige week. Dat past niet in mijn auto. Dan maar direct naar het voedingscentrum. Het lukte ons om voor het donker alles uit te laden. Dit ging gepaard met veel bekijks.

> > Lees meer